Léto je v plném proudu a v posledních letech si ho čím dál častěji neumíme představit bez grilování. Zatímco dříve byla tato činnost pouze módním výstřelkem importovaným z Ameriky, dnes už je běžnou součástí všech zahradních oslav a sešlostí. Postupně se stalo jednou z nejoblíbenějších kolektivních aktivit. Trávíte čas na vzduchu s lidmi, které máte rádi, a přitom se ještě skvěle najíte.
Jak postupovat při grilování?
Základem každého správného grilování je dobře rozpálený gril. V případě, že gril ještě není pořádně rozpálený, se na mase neudělá ta správná krusta a hůře poznáte, jak dlouho máte maso opékat. Pro grilování je samozřejmě důležitý také výběr dřeva. Nehodí se smolnaté druhy, jako je například borovice, při hoření pak vznikají organismu nebezpečné spaliny, proto raději využijte speciálně vyráběné dřevěné uhlí nebo brikety. Pokud se však chystáte udit, existují v dnešní době i speciální dřevěné lupínky vhodné k https://www.goodgamebigfarm.cz/ či drůbeže. Možná se to nezdá, ale při grilování je důležitá rovněž teplota. Ta by se při nepřímém grilování měla pohybovat kolem 170 °C a při přímém kolem 220 °C. Raději však gril rozehřívejte více, protože po odklopení víka teplota vždy klesne.
I grilování může být zdravé
Možná vám to přijde jako protimluv, ale je to skutečně pravda, i grilování může být zdravé, pokud dodržíte několik zásad. Při správné úpravě se totiž jedná dokonce o dietní způsob úpravy pokrmů. Pro zdravé grilování je však potřeba dát pozor na odkapávání a následné hoření šťáv. K tomu dochází především u tučnějších kousků mas, jako je krkovice, nebo při použití tekutých marinád. Při odkapávání totiž vznikají nebezpečné karcinogenní látky. Zabránit tomu můžete například grilovacím nádobím. Vhodné je i litinové nádobí, které skvěle vodí teplo, a jídlo je v něm hotové během chvilky.