Czkutil.cz – rady, návody, tipy

Provětrávací jehly pomáhají provzdušnit obilí

Při uskladnění obilovin a zrnin je důležité zabezpečit provzdušňování. Jedině tak se zachová kvalita obiloviny i při dlouhodobém skladování. Jak ale aktivní větrání v prostoru mezi zrny zajistit? Možností je několik.

V silových skladech se obvykle využívají samostatné ventilátory pro každou buňku, v nich jsou provětrávací kanály. V hangárových skladech existuje několik možností – podpovrchové vzduchové kanály, větrací oblouky, pilonové provětrávání či provětrávací jehly.

Provětrávací jehly jsou určeny k místnímu dosoušení a dochlazení

Provzdušňovací jehla působí místně, zhruba v okruhu 2 až 5 m od místa, kde se jehla zasune. Její provětrávací část se zasouvá přímo do obilí, zavrtá se do co největší hloubky, děrovaná část musí být celá v obilí. Takto se jehla postupně posouvá, aby se dosušila či dochladila celá hromada obilí.

Provětrávací jehly fungují na principu sání, některé sání a foukání. Záleží na tom, jaký typ a velikost si zvolíte. Dodávají se včetně zástrčky a u velkých a středních jehel také spolu s ochranným spínačem motoru. Prodává je česká společnost CanAgrocz, s.r.o. z Přeštic.

Firma prodává pomůcky nejen pro skladování obilí

Pokud sejete, sklízíte a uchováváte obilí, firma CanAgrocz vám nabídkou svých produktů přijde vhod. Postará se, aby na obilí nevznikly škody vlivem špatného prosoušení a také vám pomůže s dopravou obilí na místo.

Její doménou jsou totiž i šnekové dopravníky na obilí poháněné hydromotory i elektromotory. První jmenované se montují přímo na dopravní prostředky, ty druhé slouží pro doplňování dopravních prostředků a vyskladňování skladů v halách.

Bližší informace o sortimentu najdete přímo na www.canagro.cz. Zjistíte tam, jaká provětrávací jehla nebo šnekový dopravník by byl vhodný přesně pro vaše potřeby. Neváhejte se zeptat, zkušení zaměstnanci firmy vám poradí.

Exit mobile version