Czkutil.cz – rady, návody, tipy

Ratanový nábytek vypadá skvěle a je velmi odolný

Ratanový nábytek vypadá skvěle a je velmi odolný

Obsah

Pořizujete nábytek do bytu nebo na terasu či na zahradu? Zkuste ratan. Hezky vypadá, je originální, vzdušný, skladný, lehký, trvanlivý a jednoduchý na údržbu. Navíc získáte nádech exotiky. Jakpak by ne, když ratan pochází z Malajsie, Filipín, Indonésie a jižní Číny.

Ratanu se také říká rotang, rotan či rattan, má původ v malajštině a v překladu to znamená tyč.

Ratan je liána palmy zvané Calamus ratan. Nasekané tyče se suší na slunci, poté se ještě moří a lakují. Ohýbají se v páře, kdy je ratan velice tvárný, jenž po vychladnutí ztvrdne a nevrací se do původní polohy.

Ratan se rozděluje do čtyř kategorií A, B, C, D, kdy A má nejvyšší kvalitu Pokud si budete ratanový nábytek kupovat, zaměřte se na kategorie A, B, jsou sice dražší, nicméně kvalitativně vynikající. Navíc ratan s kůrou vydrží mnohem déle než loupaný.

Z ratanu se dá pořídit leccos

Z ratanu se dá vyrobit nejen nábytek, jako komody, sedačky, křesla, stoly, papasany, paravány, taburetky, truhly, ale i spousta interiérových doplňků, jako jsou police, stínítka svítidel a lampiček, vázy, mísy atd. Záleží jen na vás a vašem výběru, pro co všechno se rozhodnete.

Při prodeji sedacích souprav, křesel je samozřejmostí i sada polstrů, stejně tak jako stolek, který je většinou kombinovaný se sklem.

Výběr ratanu

Jestliže si budete pořizovat ratanový nábytek do interiéru, postačí vám bez kůry, který je mořený či lakovaný, někdy i bělený. Časem vytváří svoji typickou přírodní patinu. Naopak ratan s kůrou zvolte v případě, že nábytek bude umístěný v zahradě či na terase.

Při pořizování nábytku, křesel atd. si zkontrolujte spoje a jejich omotávky. V Asii výrobci používají hlavně hřebíky či šrouby, které omotávají ratanovými proužky. Výrobci v Evropě zase většinou nábytkářské kolíčky, omotané pevnými pásy prosekané kůže.

Ošetření ratanu

Jak jsme se již zmínili v úvodu, není příliš těžké o ratan pečovat. Stačí ho otírat vlhkým hadříkem, případně luxovat, můžete ho i sprchovat a pak jen nechat oschnout. Při větším znečištění přimíchejte do vody čpavek.

To platí i o ratanovém nábytku, který máte venku. Jen se vyvarujte, abyste venkovní ratan nevystavovali příliš velkým teplotním výkyvům, nechat ho napospas v zimě je špatně. Sice ji přežije, ale už nebude tak pružný a bude praskat. Takže ho před zimou ukliďte do kůlny či garáže, stačí, aby byl na suchém místě.

Existuje i polyratan

Náhradou přírodního ratanu je umělý, tzv. polyratan nebo technoratan. Nábytek z polyratanu je v podstatě nezničitelný a je k nerozeznání od toho z přírodního ratanu. Vyrábí se většinou z polyethylenu, v řadě barevných provedeních.

Výhodou umělého ratanu je to, že odolává jakémukoli počasí, nepraská, je pevný, lehký a neloupe se. Je o něco dražší než přírodní ratan, ale zvýšenou cenu vám vynahradí delší životností.

Když si budete výrobky z polyratanu kupovat, věnujte pozornost především výpletům, u kvalitního výrobku by se výplet po stlačení neměl příliš prohnout.

Na dešti se umělému ratanu nic nestane, v zimě ho jen zakryjte před sněhem, nevadí mu ani mírný mráz. Čistí se vlažnou mýdlovou vodou, vlhkým hadříkem a proudem vody.

Exit mobile version