Czkutil.cz – rady, návody, tipy

5 nejčastějších mýtů o pasivních domech – také jim věříte?

Obsah

Pasivní domy – jak již jejich samotný název napovídá – jsou domy, jejichž filosofie vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v budově. Tyto zisky rozdělujeme do dvou skupin – vnější a vnitřní. V případě vnějších tepelných zisků jde o sluneční záření, vnitřní zisky zahrnují teplo vyzařující z člověka a domácích spotřebičů. Ve finále tak takový pasivní dům ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. Přesto, že jde o moderní nízkoenergetické domy, které vám mohou do rodinného rozpočtu přinést zajímavou finanční úsporu, koluje okolo nich řada neopodstatněných mýtů. Pojďme se společně podívat na těch 5 nejčastějších.

Mýtus č. 1:  Označení pasivní dům je pouze marketingový tah

Nikoli, pasivní dům opravdu splňuje podmínky a normy energeticky pasivní stavby, mezi které patří maximální měrná potřeba tepla na vytápění do15 kWh/m2 za rok, celkové množství primární energie spojené s provozem budovy včetně domácích spotřebičů, musí být nižší než 120 kWh/m2 za rok a neprůvzdušnost obálky budovy nesmí překročit hodnotu 0,6/hod, což je dokázáno speciální tlakovou zkouškou. Pokud toto stavba nesplňuje, nejde o dům pasivní a v takovém případě se můžeme bavit o marketingovém triku a klamání zákazníka.

Mýtus č. 2: Pasivní dům je to samé co nízkoenergetická stavba

Pojmy nízkoenergetické domy a domy pasivní se občas vzájemně zaměňují. Jejich pravá podstata se ovšem v některých rovinách liší. Název pasivní dům vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v budově. Nízkoenergetický dům pak obsahuje v podstatě stejné komponenty jako pasivní dům, které jsou ovšem použity v menší míře. Na rozdíl od pasivního domu však potřebuje větší zdroj tepla a rozsáhlejší otopný systém, čímž se ve finále vyrovnávají náklady investiční, ale zvyšují náklady provozní, které zůstávají u pasivního domu prakticky neměnné.

Mýtus č. 3: Pasivní domy omezují architekta v jeho práci

Ani to není pravda. Zanedlouho budou pasivní domy běžnou součásti architektury. Na druhou stranu je ovšem nutné zmínit, že navrhnout pasivní dům není vůbec jednoduché. Proto je v této souvislosti potřeba vždy oslovit zkušeného architekta, který má již s těmito typy staveb nemalé zkušenosti. V žádném případě ovšem neplatí, že by byl při své práci omezen pasivním standardem domu.

Mýtus č. 4: Pasivní domy mohou být pouze dřevostavby

Nízkoenergetické dřevostavby v pasivním standardu sice jsou oblíbené a při realizacích pasivního bydlení hojně využívané, na druhou stranu ovšem nepředstavují jedinou stavební možnost. Vždy záleží pouze na volbě architekta, projektanta a zejména pak koncového zákazníka, který by měl pochopit výhody a nevýhody použitých materiálů. Pasivní domy tak dnes již mohou být zděné, železobetonové ale i dřevěné skeletové.

Mýtus č. 5: V pasivním domě nelze otevírat okna

V každém domě, jehož součástí okna jsou, je lze samozřejmě otevírat. V případě pasivních domů ovšem mají jejich obyvatelé neustálý přísun čerstvého vzduchu díky systému řízeného větrání, proto nemají potřebu okna otevírat, což ale odpůrcům pasivních domů jen tak lehce nevysvětlíte.

 

Exit mobile version