Domů / Dům a byt / Na výběru podlahy do kuchyně si dejte záležet

Na výběru podlahy do kuchyně si dejte záležet

Budujete si novou kuchyni a přemýšlíte o tom, jakou podlahu si do ní pořídit? Dřevo, lamino, vinyl, dlažbu? Nebo ještě něco jiného? Pokusíme se najít odpověď, jaká podlahová krytina je do kuchyně nejvhodnější.

Než si podlahu pořídíte, musíte si uvědomit, že se jedná o plochu, která je výrazně zatěžována. V kuchyni každý tráví jednak dost času a také se zde mohou odehrát karamboly, jež by špatně zvolenou podlahu mohly nenávratně zničit. Máme tím na mysli rozlitou vodu, padající předměty, ať to jsou třeba hrnce, talíře, čí nůž, který téměř vždy s nemylnou pravidelností dopadne na špičku…

Podle čeho podlahu vybrat?

V první řadě odolnou proti vodě a pádům různých předmětů, bezpečnou, když už se něco rozlije, tak abyste neklouzali a praktickou, abyste se nemuseli, co chvíli po ní plazit a stírat sebemenší kapku, protože bude vidět. A aby vám na ní neumrzly nohy, jste-li zvyklí chodit doma naboso…

Tak kterou podlahu si mám do kuchyně položit?

Laminát: když vynecháte levné lamináty, kterým vadí styk s chemikáliemi a nabobtnají při rozlité vodě, pak ho lze do kuchyně použít. Kvalitní laminát je dnes již vysoce odolný proti zátěži i poškození, rovněž proti nasákavosti, ale je i nepoměrně dražší.

Dřevo: ani dřevo, jako podlahovou krytinu v kuchyni, není třeba zatracovat, neboť se již používají taková speciální povrchová ošetření nejrůznějšími vosky a oleji, že se ze dřeva stává velmi odolná krytina. Nemusíte se bát ani vody, pokud by dřevěná podlaha nasákla vodu, po vyschnutí vrátí do původní podoby.

Výraznou výhodou dřeva je jeho hřejivost, takže klidně naboso a budete se cítit příjemně. Naopak nevýhodou je jeho měkkost, tudíž si musíte dát pozor na padající předměty. Jestliže se však v tomto směru nějaký malér stane, šikovný podlahář s ním dokáže poradit. Pamatujte však na to, že dřevo musíte pravidelně ošetřovat.

Dlažba: u dlažby se rozhodně nemusíte bát vody, spíš jen pozor na její kluzkost, ale ta se dá ošetřit protiskluzovou úpravou. Dlažba je křehká, proto vybírejte takovou, která je odolná vůči nárazu a nepraská. Musíte počítat i s tím, že je chladná, což ale lze řešit podlahovým topením a také je důležité upozornit na její údržbu. Dlažby se sice dobře myje, ale pokud budete mít spáry, a to ještě bílé, s jejich zanesením nic neuděláte. Ideální je vybírat dlažbu bez pórovité struktury a bezespárovou.

Vinyl: zdá se, že je to ideální krytina do vaší kuchyně. Vinyl je umělý materiál, který seženete v podobě plovoucí podlahy se zámkovým spojem, lepených dílců nebo měkčeného vinylu v pásech, kterému se říká Novilon, ekologičtější variantou je Marmoleum. Obě varianty jsou velmi odolné vůči vlhkosti a mechanickému poškození a v tomto směru nemají konkurenci. Marmoleum odolává vysoké zátěži, není na něm vidět žádný zářez či odřenina, je snadno opravitelný. Minimalizuje množení mikroorganismů a bakterií, což je pro kuchyň dost zásadní. Navíc nestudí, lehce přijímá teplotu okolí, takže hřeje.

Zapomeňte!

Jsou podlahové krytiny, které v žádném případě do kuchyně nepatří, prostě na ně zapomeňte. Jedná se koberec, který se rychle ušpiní při vaření a např. skvrny od omastku z něj budete jen stěží dostávat, to už nemluvě u mikroorganismech, které v sobě udržuje. A do kuchyně rovněž nepatří to, na co jsme již upozornili – kluzká podlaha, bílé spáry, levný laminát.

Upozornění: při výběru podlahy do kuchyně nezapomeňte i na stav plochy, na kterou ji budete pokládat. Ta musí být rovná, hladká, vyštěrkovaná a na to si raději zavolejte odborníka. I když se to zdá jednoduché, není tomu tak, podlahář má navíc potřebné nářadí.

O Makawiel

Shlédněte také

Užijte si stín s pomocí venkovních markýz

Znáte to. Slunce nesnesitelně pálí do oken, je vedro k zalknutí a vy polití potem …