Domů / Dílna-kutilství / Jaké dřevo použijeme do krbu či kamen? Řekneme vám to

Jaké dřevo použijeme do krbu či kamen? Řekneme vám to

Zima je pryč, přišly jarní dny, ale že bychom v této době mohli kamna či krby ukliditi „zimnímu spánku“, tak to tedy ne. Smůlu mají ti, kteří se ohřívají dálkovým topením a jsou tak závislí na tom, zda bude spuštěno.

Ostatním je hej, mohou si přitopit podle libosti, ať plynem či elektrikou, ale vůbec nejlepší je to v kamnech či krbu, kde praská dřevo.

Tedy alespoň pro ty, kteří mají ještě dostatečné zásoby dřeva. Vždyť pohled do plápolajícího ohně v krbu je tak romantický, nemyslíte? Pojďme si tedy říci, jaké dřevo pro topení vybrat.

Vlhké dřevo nebrat

Asi pro nikoho nebude novinkou, když uvedeme, že vlhké dřevo ne. Navlhlé dřevo má pod kůrou až 75 % vody, proto špatně hoří, má nízkou výhřevnost, čoudí, uvolňuje dehet, takže hrozí zanesení komína. Snižuje se samotná životnost vašich kamen, a to už vůbec nemluvě o tom, že pohled na plápolající oheň je pryč. Dusíme se kouřem, případně lamentujeme nad tím, jak začouzené sklo u dvířek krbu budeme muset drhnout.

Dřevo si nadělejte na roky dopředu

Nadělat si dříví takto dopředu má jeden prozaický důvod – vyschnutí. To totiž trvá minimálně rok, ideálně dva a jen dobře vyschlé dřevo splní vše, co si od něj slibujeme. Ideální vlhkost dřeva pro topení v krbech a kamnech je do 20 %. Čerstvé dřevo mívá průměrně 50 % vlhkost, v lese vyschlé 25 – 30 % a proschlé (na vzduchu vyschlé) 10 – 20 %.

Aby nám dřevo doma dobře prosychalo, je lepší polena naštípat na menší kusy, uskladnit je na suchých, větraných místech a chránit před deštěm. Dřevo stavíme např. do hranic, první vrstvu zakládáme nejméně 20 cm nad zemí, hranici pak shora zakryjeme.

Měkké dřevo na rychlý oheň

Měkké dřevo používáme většinou, když potřebujeme zapálit oheň a chceme rychlý a stálý žár. Do tohoto druhu dřeva patří jehličnaté a listnaté stromy, např. smrk, borovice, modřín, jedle, lípa, olše, bříza, osika, vrba.

Tvrdé dřevo do krbu

Tvrdé dřevo zase využijeme do krbu nebo v kuchyňských kamnech. Vytváří stabilní oheň se žhavými uhlíky, ze kterých sálá teplo dlouhé hodiny. Do této skupiny patří např. dub, buk, habr, bříza, jasan a ovocné stromy.

S dřevotřískou fakt netopte

Pokud nechcete doslova “zabít“ vše, o čem jsme si doposud napsali, tak určitě do kamen či krbu nepatří chemicky ošetřené dřevo, dřevotřísky, překližky, staré palety či železniční pražce.

Čím tedy nejlépe zatopíme?

Buk, jasan – vhodné do krbu a kamen, výborná výhřevnost, poskytuje zářivé plameny.

Dub – do kamen a krbů, vysoká výhřevnost, vhodný k dlouhodobému skladování, dává oheň se zářivými uhlíky.
Habr – nejlepší dřevo do krbů, dává největší výhřevnost ze všech, stejně tak jako nejdéle vydrží hořet. Vysychá delší dobu, poskytuje krásné plameny. Podobně jsou na tom ovocné stromy.
Bříza – dobře hoří, používá se do otevřených krbů, neboť nevystřeluje žhavé uhlíky.

Smrk, lípa, borovice, olše, osika, topol, modřín – dobře a rychle hoří, jsou vhodné pro rychlé dosažení vysoké teploty. Pryskyřice v jehličnanech způsobuje vystřelování uhlíků, takže raději s nimi do kamen.

O Makawiel

Shlédněte také

Na co všechno máte v práci nárok?

Zaměstnání je vlastně vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Každý v něm má svá práva a …