Jak sušit ovoce

Jak sušit ovoce

Ovoce se suší buď na dekoraci, nebo ke konzumaci. K sušení lze použít sušičku, troubu, topení nebo sluníčko, pokud nám to dopřeje indiánské léto. Pokud chceme usušené ovoce konzumovat, je nutno vybírat jen zralé plody, které nejeví známky poškození a příznaky hniloby nebo plísně.

Prakticky lze sušit jakékoliv ovoce, ale zřejmě nejznámější a nejrozšířenější jsou křížaly z jablek, případně hrušek. Dokonce lze sušit i kyselá jablka, která by nám v čerstvím stavu nechutnala. V plodech se totiž v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže po usušení mají sladší a výraznější chuť oproti čerstvému ovoci.

Jak postupovat

Zdravé plody nejprve dobře omyjeme, osušíme a u jablek odstraníme slupku a jadřinec. Poté nakrájíme plody na plátky nebo kolečka. Síla plátků či koleček se liší podle druhů ovoce, ale například u jablek by to mělo být cca 0,5 cm. Dbejte, aby všechny plátky byly přibližně stejné. Nakrájené kousky pak naklademe na tác, nebo síto, podle toho kde je budeme sušit. Jednotlivé kousky by se neměly dotýkat nebo dokonce překrývat, neboť bychom je pak těžko oddělovali od sebe. Jsou-li některé suroviny šťavnatější, dáme pod ně sušící vložku. Zabrání to odkapávání a ulehčí to následnou údržbu.

Jak sušit ovoce

Při sušení v sušičce nastavíme sušení podle doporučení v návodu k sušičce. Usešené ovoce poznáme tak, že po stisknutí jsou plátky tvrdé a křehké, nebo u kožnatého ovoce pružné. Také lze některý kousek naříznout a zkontrolovat, zda uvnitř nezbyla žádná vlhkost.

Pro sušení v troubě, na topení nebo na sluníčku platí odbobná pravidla. Po následném vychladnutí uskladníme sušené ovoce ve vzdochotěsných nádobách nebo sáčcích, které uložíme ideálně na temné míto při pokojové nebo nižší teplotě. Křížaly či jiné usušené plody takto mohou vydržet až dva roky.

Výhody sušení

Ovoce sušením ztrácí zhruba 70% vody, ale stane se tvrvanlivé a je i nadále zdravé. Sušit lze kromě tradičního ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo švestky, i jiné plody. Výborné jsou například borůvky, banány, višně, meruňky, broskve, třešně, bezinky nebo šípky. Kromě meruněk se všechny tyto plody suší pouze celé a zralé, nikoliv však přezrálé.

O Makawiel

Shlédněte také

Autoklávy pro pasterizaci a sterilizaci potravin

Autoklávy jsou klíčovým prvkem v potravinářském průmyslu, zajišťujícím bezpečnost a trvanlivost potravin prostřednictvím procesů pasterizace …